fredag 28 september 2007

Tyck-om-saker

I mitt hem finns det vissa saker jag är mer förtjust i än andra. Jag har två gamla, små statyetter som jag tycker mycket om. Det ena är en fotbollsspelare, som sträcker sig efter en boll. Vet inte om det är ett pris från någon fotbollsturnering, men den är himla charmig. Vet inte heller om metallen de är gjorda i är brons, eller vad det kan vara. De är mörkt bruna, nästan svarta i färgen.
Den andra är en dam som klädseln liksom sveper runt kroppen. Hon har blivit en lampfot redan innan jag fick tag i henne, men hon är väldigt tjusig som sådan. Tycker jag, ialla fall..

Något som jag är liiite stolt över är min luffarslöjdsljuslykta, som jag gjort själv. Fick idén från en jobbarkompis, så jag och mina hantverkande väninnor satt en kväll och gjorde luffarslöjd på löpande band. Alla alster blev väl inte visningsvärda, men himla kul var det!
Som ni ser så har familjen Mus och Groda fått flytta ut i hallen nu. De bor ju i låd-hyllan och den var tvungen att flyttas ut från köket, eftersom tallrikshyllan kom upp där. Man kan ju inte ha varenda vägg tapetserad med hyllor. Nå'n måtta på galenskap får det väl vara!








När låd-hyllan och dess innevånare hade flyttat, så kom någonting annat upp... Ta-daaa! Havreskopan och rost-saken från loppisrundan till Moheda (se tidigare inlägg). De blev ljuslykta och blomkruka. Såå originellt.. (inte)! Nåja, det blev rätt så fint.





Det var allt för denna gång! Hoppas ni får en skön och avkopplande helg!

Over and out..

måndag 24 september 2007

En liten kortis-notis

Måste bara visa er adressen till en hemsida jag råkade snubbla över. Det är en smed som skriver och visar sina bilder över egna och andras alster. Mycket fint att se på, både rostigt och inte. Här kommer adressen:

http://www.martin-smed.com/

Bläddra nu neråt och läs mitt inlägg för igår, så du inte missar det.

Ha det!


söndag 23 september 2007

Kaféet i Ör och Blekinge skärgård från sin bästa höstsida

Här kommer nu bilderna från kaféet i Ör som jag utlovade. Den första bilden är från själva entrén där man köper sitt fika. Nämnas kan att kaféet har fått utmärkelse för, tror jag det var, bästa kaféet i två eller tre år i rad. Om jag säger fel och någon vet hur det var, så rätta mig gärna. Men att de fått utmärkelse för ett bra fik, det vet jag.
Atmosfären är som en blandning av gammal lanthandel, gammalt kafé och gammal leksaksaffär. Här finns mycket mysiga presenter att handla - allt från god sylt och saft till läckra tekannor och leksaksbilar.





Har i helgen varit i Blekinge. Vilket väder vi haft! En underbart skön helg. Visar lite bildpotpurri från skärgården. Vi "norrlänningar" har ju inga björnbär uppe hos oss, så därför blir man ju glad när man hittar massor med björnbär. Tyvärr, så var de ju inte mogna. Är inte det lite sent? Brukar inte björnbär mogna tidigare? Det kanske har varit för kallt och solfattigt...?!
Nåja, det var skönt att bara hoppa på klipporna och njuta av värmen. Underbar laddning inför arbetsveckan.

Hoppas ni haft en skön helg också..




Ja, just det.. glömde nästan en sak. Har kortat av min tallrikshylla och fått upp den på väggen. Den var ju till mina engelska tallrikar som jag samlar på, men nu får jag nog sluta samla. Det får inte plats fler. En tallrik får jag ha bredvid. Lite fel placerad på väggen blev den, men det beror på att jag måste kunna öppna skåpsdörren som är till höger om hyllan. Nåja, jag blev rätt så nöjd ändå. (Ett litet tillägg i efterhand - nu är hyllan flyttad, men inte säker på om det blev rätt den här gången heller.. typiskt mig!)



Dessutom hittade jag läcker drivved när jag hoppade runt i skärgården. Det får ni se så småningom vad det ska bli...




Hoppas ni får en bra start på veckan!

tisdag 18 september 2007

Handelsträdgården i Ör

Förra gången vi stannade till i Ör, på vägen hem från Mohedaloppisen, så var inte handelsträdgården öppen. Nu var den det... och vilken mysig affär! Givetvis hade de blommor och trädgårdssaker, men det var en regning och mulen dag, så fototagning utomhus var ingen höjdare. Därför visar jag bilder in ifrån affären, och det går inte av för hackor. Massor av mysiga heminredningsgrejor, ordnade i färger. Jag gick bara runt och suckade.. Dessa bilder behöver nog inte så mycket ord. Titta och njut.. om ni kan se vad de föreställer. Annars får ni klicka på dem, så blir de större...



Vilket fint litet skrivbord.




Jag gillar svart i inredningen också.. Min kompis köpte en så'n där häftig rökmaskin ni kan se i bakgrunden.







Mera svart och romantiskt rosa. Fint!




Kolla in spiraltrappan. Visst är den läcker!




Samma spiraltrappa, fast i annan vinkel, vilket gav ett annorlunda ljus. En så'n spiraltrappa skulle man ha. Det vore inte fy skam!

Härnäst (inom närmaste framtiden) visar jag bilder från det mysiga kaféet, med "världens" godaste fikabröd och mackor!

Ha det!


söndag 16 september 2007

Loppisrunda.. igen! Och Ör och Moheda... igen!

Nu har vi varit på loppis igen, jag och mina väninnor. Vi styrde kosan mot Rörvik, där vi hittade två loppisar. Trevliga båda två. Visserligen var det vääääldigt gråkallt idag, men när man är loppissugen så lär inte det stoppa oss. Visar inte på bild vad jag köpte i Rörvik (ingen direkt inredningsdetalj.. :). Bilden nedanför är från Östregårdens loppis. Vad jag ska ha dem till får ni se senare. Det är en gammal havreskopa och ... ja, något annat, vet inte riktigt vad. De ligger på en bit linnetyg, som jag köpte för 5 kr hos Mormors vind, också i Moheda. Hon hade halva priset på allt idag.



På Mormors vind hittade jag även det här gardintyget. Det var säkert 5 m tyg, som jag inte betalade mer än 40 kr för.



På Östregården loppis har de ett rum där man kan köpa en massa grejor för 5:-/st. Om man köper tre saker, så betalar man bara 10 kr. De här tre sakerna hittade jag där - alltså 10:- för alla tre.



Vi upptäckte, väninnorna och jag, att det var "lampshoppingsdag". Kan det bero på att vi går mot mörkare tider?! Nåja, här är mina fynd. Den längst till vänster kostade 5:-, den i mitten kostade 15:- och den längst till höger gav jag hela 25:- för. Är det fynd, eller..?!



Och så till "mysfyndet". En "rullkudde" från.. skulle jag tro IKEA. Min ena väninna (hon som körde) påstod att jag köpt en hoprullad gräsmatta, vilken skymde sikten lite grand på hemvägen. Efter tvätt och dammpiskning blir den ett skönt ryggstöd i sängen. 25:- fick jag ge för den.



Jag är hopplös på att köpa grejor, men inget försvinner ut ur huset, så hur vi ska få plats till slut i denna lilla kåk, det är knappt att jag begriper. Nåja, det ordnar sig nog...

Handelsträdgården och lanthandeln/kaféet i Ör får ni se bilder av en annan dag. Kanske i morgon...

Ha det så bra!

lördag 15 september 2007

Nystädat..

Åh, vad skönt det känns när man precis har städat färdigt och hemmet är lite mer skinande känns det som och luktar gott. Innan man börjar så brukar det ha en gråaktig framtoning och lukten är oftast inte så fräsch. Men nu sitter jag här med ett skapligt fräscht hem och en kopp kaffe och en bulle framför datorn. Skönt!

Fast jag måste ju tillstå att städa inte är min
favoritsysselsättning precis. Jag gillar bara känslan efteråt. Då kan man gå runt och mysa.

När gästerna kommer in i mitt hem möts de av två skyltar. Dels den här där jag börjar med att hälsa välkommen..



Under denna lilla tös hänger sedan en skylt som visar min inställning till damm och städning. Då vet gästerna vad som gäller i mitt hem, ungefär.













Måste också visa två blommor jag har i mina fönster just nu. Den ena fick jag för drygt en månad sedan. Jag vet inte vad den heter, så om någon kan tala om det för mig så blir jag glad.
Så här ser den ut..















Nästa är ett av mina pelargon som stått lite för torrt ute, så det växte inte mycket över sommaren, men det har fått fin form ändå. Det är ett Mårbacka, som ju är en av de finaste pelargonen, tycker jag.













Jag vet att jag vid något tillfälle sagt att jag har ett färgkaos hemma hos mig, och det kan väl till viss del vara sant, men jag har inte färger blandat huller om buller i samma rum, utan rummen går nog i en färgskala. Som i vardagsrummet, där jag har ockragula väggar och varmröda textiler. Börjar väl iof sig tröttna lite på det nu, men känner ingen ork att dra igång ett stort omändringsprojekt. Här får ni se en liten bit av mitt vardagsrum.














I mitt hus finns det som två hallar, kan man säga. Den första hallen man kommer in i, är påbyggd på den gamla delen av huset och vid den gamla hallen. Mellan den nya och gamla hallen är en stor öppning, så de sitter ju ihop. Här finns vissa ommålningsfunderingar, men de kommer visst inte längre än till funderingar. Jag drar mig lite för att måla om dörr, dörrpostar och trappa (vilket är några av de saker som behöver målas), eftersom vi har en till hälften norsk skogskatt boendes här. (Eller rättare sagt, om katten fick berätta, så skulle hon säga att hon hade tre människor boendes hemma hos sig.) Ja, men vad har katten med ommålningsarbetet? kanske ni undrar då. Jo, hon fäller en himla massa långa hårstrån som blir till stora tussar och dessa tror jag kommer att fastna i den nymålade trappan eller dörrposten och på så vis kommer vi för alltid ha katten fastmålad på väggen. Mindre trevligt.. Hur som helst så får ni här se min röriga hall. Har ni några bra förslag på förvaring som kan dölja denna röra så får ni gärna berätta det för mig. Tips mottages tacksamt!





Nåja, i det stora hela är jag väl rätt nöjd med mitt hem. Det är ju mitt.. med alla fel och brister och fördelar också för den delen. (Låter som ett förhållande.. :)

Ha en god dag och var rädda om er!

måndag 10 september 2007

Hemma hos mig

Jag ska börja med att tacka Stina för hennes snabba svar om tvätt i mitt förra inlägg. Ni andra som läser det här - kolla gärna mitt förra inlägg från igår och skicka mig era svar. Jag väntar nyfiket! Idag tänkte jag visa lite bilder hemifrån mig. Jag börjar med mitt kök. Ni får inte se köket i sin helhet, utan bara små "stycken". Det är nämligen så att HELA köket är inte så fint (t.ex. golvet och icke-färdig-byggda saker), men mina luckor är jag rätt nöjd med. När jag köpte huset för ca. fem år sedan, så var här knallgula, högblanka luckor. Det är samma luckor idag, fast de har fått en betydligt mildare framtoning. Det är en grön-beige färg som är bestruken med silverlasyr. Det låter kanske konstigt, men den är inte så silvrig som man kan tro utan ger mest ett lite gammalt ljus över luckan. Eftersom det är ett relativt gammalt hus jag har (ca. 1910), så passar det rätt bra. Nu har jag visserligen satt in en modern fläkt, men jag gillade formen och utseendet så då fick det bli den. Så'n är jag!




























Det lilla fönstret är som ett smycke tycker jag. Väldigt smått och rart, som huset i övrigt. Här i köket trivs mina vänner, mina söner och jag. Här fikar vi och har trevligt må ni tro.


I köket hänger också en liten lådhylla som jag fyndade på en loppis för sisådär 10 riksdaler. Jag lyckades norpa den framför näsan på min kompis (f'låt Cia..). I den har jag satt små saker som jag gillar. T.ex. min lilla grodfamilj som jag haft sedan jag var liten. Har inte den fullständiga historien hur jag fick den och när, så det måste jag nog fråga min lilla mor. Kortet är tyvärr lite suddigt, men ni kan nog se ungefär hur den ser ut. Sedan bor herr och fru Mus i hyllan också. Fru M
us hon bakar för fullt och herr Mus han pysslar med blommor. Han är alltid i färd med att gräva med sin lilla spade och plantera i krukor. Lilla snögubben han sitter på sin hyllkant år ut och år in. För det mesta väntar han nog på snö, skulle jag tro. Eller är det kanske på flyttfåglarna?!








Det var allt ni fick se för denna gången. Kanske jag visar mer en annan dag. Jo, förresten.. Jag kan visa min fina loppisduk jag har på hallbyrån. Gav väl ca. 5 kr för den.
Gillar det lite annorlunda broderiet och färgerna. Hoppas ni kan se lite av vad som döljer sig under blomkrukan.


Ha en fortsatt skön måndag!

söndag 9 september 2007

Rena funderingar..


Hmm... Nu har jag gått och funderat en del och det jag undrat över är:

1. Hur många människor manglar lakan och handdukar nu för tiden?
2. Och hur mycket av sin tvätt stryker man?


Det här skulle jag gärna vilja göra en enkät-undersökning av här på nätet, men jag vet inte hur man skulle kunna gå till väga... Är det någon som vet, så får ni mer än gärna berätta det för mig.

Men varför undrar jag det då, om mangel och strykning?! Jo, jag tror vårt hushållsarbete håller sakta, men säkert, på att ändras från våra mödrar och mormödrars sätt att sköta hem och tvätt. Vi måste nog göra det (ändra på vårt sätt, alltså), för om man arbetar 100% utanför hemmet och så kommer hem och ska ta hand om hushållsarbetet, så är det ju en hel del som måste "stryka på foten".. (vilket uttryck i sammanhanget.. : ). Man hinner inte med allt, helt enkelt. Eller har jag fel?! Om man ska ha någon fritid överhuvudtaget, så måste åtminstone jag dra ner på en del saker.

Är det någon mer än jag som känner igen sig i detta eller inte alls känner igen sig? Hör gärna av er till mig!

Ha en skön söndag!

söndag 2 september 2007

Ulriksdals flowershow..

Denna helgen har det varit Flowershow på Ulriksdals slott i Stockholm. Nu måste jag ju börja med att skryta lite. Det är nämligen så att min syster jobbar där och hon är den som ser till att det blir så här fina blomsterurnor och rabatter på slottsområdet.











För att sedan visa lite av alla utställarnas grejor. Där fanns visningsbalkonger med roliga teman, utställare som sålde allt möjligt man kunde behöva (eller inte..) till sin trädgård. En av dem var ju förstås Bosse Rappne (Ulriksdals Handelsträdgård heter väl hans "affär"), som ju är granne med själva slottet. Han hade många både roliga och välmatchade saker.
Här nedan är ett fotoalbum med alla bilder. Där finns en del att frossa i. Är det någon bild ni vill se lite mera av, så säg bara till, så kan jag lägga in den som stillbild här i bloggen.


Väl bekomme med tittandet!